futurizeyourself

Een blog over toekomstonderzoek

Waking a sleeping giant

Een reactie plaatsen

 

Op 8 september jl. is bij de VPRO de serie Klimaatjagers gestart met een aflevering over het ontdooien van de permafrost in Alaska. Permafrost is bevroren grond. De plantenresten in die grond bevatten veel koolstof die bij het ontdooien van de permafrost in de atmosfeer komt en de opwarming van de aarde versterkt.  “It’s like waking a sleeping giant”, zegt bioloog Ben Abbott in de uitzending. Hoeveel permafrost er in de komende decennia gaat ontdooien en hoeveel koolstof en methaan hierbij vrijkomt is niet met zekerheid te bepalen. Dat dit proces het klimaatsysteem gaat beïnvloeden staat volgens Ben Abbott echter wel vast.

 

Door het ontdooien van de permafrost zullen grote hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen bovenop de broeikasgassen die al in de atmosfeer komen als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. De mogelijke gevolgen van de opwarming van het klimaatsysteem zijn door IPCC (intergovernmental panel on climate change) in 2007 in beeld gebracht in het zgn. Fourth Assessment Report. Tussen september 2013 en oktober 2014 zal het Fifth Assessment Report verschijnen. Als gevolg van enkele openbaar gemaakte e-mails en enkele foute berekeningen is over de juistheid van de inhoud van de rapportages twijfel gerezen. Naar aanleiding hiervan is onder verantwoordelijkheid van de Wetenschappelijke Redactie van het Platform Communication on Climate Change
(PCCC) in 2011 een brochure met de titel “De staat van het klimaat 2010” gepubliceerd. De brochure
geeft een overzicht van relevante ontwikkelingen op het gebied van de klimaatverandering en klimaatonderzoek en gaat in op een aantal
veelgehoorde kritiekpunten van sceptici op de klimaatwetenschap.

 

In de notitie “De achtergrond van het klimaatprobleem” van het planbureau voor de leefomgeving worden een aantal onderwerpen aan de orde gesteld die in het publieke domein regelmatig vragen oproepen maar voor wetenschappers nauwelijks nog een issue zijn. Een van die onderwerpen betreft de sterke toename van de concentratie van CO2 in de atmosfeer. Sinds 1958 wordt op Mauna Loa, het grootste eiland van Hawaii, de CO2 concentratie gemeten. De ontwikkeling van de gemeten CO2 concentratie laat vanaf 1958 een duidelijke stijging zien. In augustus 2013 is voor het maandelijkse gemiddelde een concentratie van 395,15 ppm (parts per million) vastgesteld.

growth rate

Voor veel klimaatwetenschappers is een concentratie van 350 ppm een limiet die niet zonder ingrijpende gevolgen kan worden overschreden. Klimaatwetenschapper James Hansen schrijft hierover in een artikel in The Open Atmospheric Science Journal (2008, 2, pp. 217-231): “If humanity wishes to preserve a planet similar to that on which civilization developed and to which life on Earth is adapted, paleoclimate evidence and ongoing climate change suggest that CO2 will need to be reduced from its current 385 ppm to at most 350 ppm, but likely less than that”.

Interessante externe links:

 

 

Advertenties

Auteur: futurizeyourself

Public and private organizations are increasingly using futures research for strategic decision making and policy-making. Not much attention however has been devoted to the dissemination of futures studies to the general public. I want to contribute to the sharing of knowledge of theories and methods of futures thinking and make futures studies more widely available. Visit my blog futurizeyourself.wordpress.com!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s