futurizeyourself

Een blog over toekomstonderzoek

Eerste vrachtschip via IJszee in Rotterdam

1 reactie

“Eerste vrachtschip via IJszee in Rotterdam: Is dit het nieuwe Suezkanaal?”, kopt de Volkskrant op vrijdag 6 september 2013. Op dinsdag 10 september 2013 wordt in de Rotterdamse haven het eerste Chinese vrachtschip verwacht dat via de Noordelijke IJszee de haven zal aandoen. Volgens de Volkskrant is ten gevolge van het smeltende poolijs het scheepstransport door de Noordelijke IJszee in de laatste jaren toegenomen. In 2010 kozen nog maar 4 schepen deze route, in 2011 waren het er al 34 en in 2012 eindigde de teller bij 46 schepen. Het Zuid-Koreaanse Maritiem Instituut verwacht dat tegen 2030 een kwart van het handelsverkeer per schip tussen Azië en Europa langs de noordelijke route zou kunnen gaan, aldus de Volkskrant.

Geograaf Laurence C. Smith verwacht ook dat het scheepstransport in de poolstreek in de komende decennia zal gaan toenemen. In zijn boek ‘The new north: our world in 2050‘, beschrijft hij hoe alle landen vanaf 45 graden noorderbreedte in de komende decennia een ingrijpende transformatie zullen ondergaan. Het toekomstbeeld van Smith is gebaseerd op vier factoren: demografische ontwikkelingen, de toenemende vraag naar natuurlijke hulpbronnen, globalisatie en klimaatverandering. Als gevolg van deze factoren zal de aarde opwarmen en het poolijs smelten waardoor in het poolgebied nieuwe voorraden natuurlijke hulpbronnen beschikbaar komen voor exploitatie. Gebieden in het noorden van Canada, Scandinavië, Rusland en de Verenigde Staten, die nu nog dunbevolkt zijn, zullen zich ontwikkelen tot economisch machtige regio’s. Dit zal een omvangrijke migratie naar deze gebieden op gang brengen.

1001004008491985

Kijk voor meer informatie over het toekomstbeeld van Laurence Smith naar: een boekbespreking door Baran Doda, een boekbespreking door Jeff Holman , een nieuwsbericht in de UCLA Newsroom en een interview met Laurence Smith.

Op de website Wetenschap24 .nl is meer informatie te vinden over de klimaatverandering in het Noordpoolgebied. Bij de VPRO start op zondag 8 september, ca. 20.20 uur, op Nederland 2 het programma Klimaatjagers.  Bernice Notenboom reist naar de meest extreme plekken ter wereld, waar wetenschappers op zoek zijn naar aanwijzingen voor veranderingen van het klimaat. Ze houden zich niet bezig met de vraag of het klimaat gaat veranderen maar wanneer dat gebeurt en wat de gevolgen zijn. De eerste aflevering van het programma besteedt aandacht aan de gevolgen van het ontdooien van de permafrost in Alaska.

Advertenties

Auteur: futurizeyourself

Public and private organizations are increasingly using futures research for strategic decision making and policy-making. Not much attention however has been devoted to the dissemination of futures studies to the general public. I want to contribute to the sharing of knowledge of theories and methods of futures thinking and make futures studies more widely available. Visit my blog futurizeyourself.wordpress.com!

One thought on “Eerste vrachtschip via IJszee in Rotterdam

  1. Leuke en makkelijk leesbare kost met een meer dan interessant en intrigeren onderwerp. De combinatie van o.a. natuur, economie en sociale aspecten geven een docu-achtig sfeer. Leuk stuk dat vraagt naar meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s